Disini Lahirnya Sebuah Cinta


Disini Lahirnya Sebuah Cinta | Malaysia...di sini lahirnya sebuah cinta. Sangat mendalam ayat ini,,,ianya dapat ditafsirkan dari pelbagai sudut yang berbeza setiap individu tetapi akhirnya menjurus kepada sebuah cinta yang besar dan sangat bermakna.

Cinta adalah suatu perasaan yang positif iaitu rasa sayang yang mendalam.

Cinta boleh terarah ke semua benda / makhluk di dunia ini mengikut keadaan psikologi dan pemikiran setiap individu.

Antara jenis cinta yang biasa kita lihat / alami ialah :

-Cinta terhadap keluarga
-Cinta terhadap agama
-Cinta terdhapa rakan-rakan
-Cinta terhadap kekasih
-Cinta terhadap diri sendiri
-Cinta terhadap bangsa

Dimanakah tempat lahirnya cinta-cinta ini ? 

Sudah tentu di Malaysia, tanah dimana tok nenek, ibu bapa, adik-beradik, diri kita sendiri dilahirkan, mencari rezeki dan berkongsi kasih sayang selama ini.Tanah dimana kita bermain, membesar, menimba ilmu, mengenal rakan, kekasih dan mengenal erti kehidupan itu sendiri.

Tanah dimana anak kita membesar dan meneruskan legasi keluarga.

Tanah dimana kita mencari rezeki, berjuang dan berkubur suatu hari nanti.

Justeru, wajarlah jika aku katakan semua cinta-cinta yang kita kongsi selama ini layaknya kita simpulkan menjadi sebuah cinta, iaitu cinta pada tanah, pada negara yang berbakti dan membina kita selama ini. Cinta yang menyatukan kita semua tidak mengira kaum, warna kulit dan agama. Cinta yang menguatkan dan melindungi tanahair kita dari kuasa luar serta kehancuran. Iaitu CINTA PADA MALAYSIA !

Selamat Hari Kemerdekaan yang ke-57 buat seluruh rakyat Malaysia !
Malaysia... sini lahirnya sebuah cinta.

-
end 12 ogos 2014, fb azam sahar
-
*Pihak Drama Raja TIDAK akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang menyakiti mana-mana individu atau badan berorganisasi. Kepada para pembaca, diharapkan agar anda dapat memberikan komentar dengan baik dan tidak menggunakan kata-kata kesat. Segala kerjasama anda amatlah kami hargai demi menjaga kemurnian akhlak dan keharmonian blog ini. Sekian. -admin-

0 Response to "Disini Lahirnya Sebuah Cinta"

Post a Comment