8 Tips Maksimumkan 10 Malam Ramadhan Terakhir


8 Tips Maksimumkan 10 Malam Ramadhan Terakhir | Sempena kedatangan malam lailatul qadar, marilah kita sama-sama menghayati 10 malam terakhir ramadhan dengan mengisi masa dengan benda bermanfaat dengan sebaik-baiknya. Ikuti 8 tips untuk maksimumkan amalan ketika 10 malam terakhir ini.


LAILATUL QADAR


yang dinyatakan di dalam al-Quran sebagai,

“LEBIH BAIK DARIPADA SERIBU BULAN” (97:3).

Apa-apa ibadah yang dilakukan pada malam ini seperti membaca al-Quran, mengingati Allah, dan lain-lain adalah lebih baik daripada beribadah untuk 1000 bulan yang tidak mengandungi malam Qadar.

Rasulullah saw sendiri memaksa dirinya dengan ketaatan dalam sepuluh malam terakhir  berbanding pada masa lain.

Aishah (RA) berkata bahawa nabi: Carilah Lailatul Qadr pada malam bernombor ganjil pada sepuluh malam terakhir Ramadan (Bukhari).

Nabi berkata:

“SESIAPA SEMBAHYANG PADA MALAM QADAR DENGAN IMAN DAN HARAPAN UNTUK GANJARANNYA, SEMUA DOSA-DOSA SEBELUM INI AKAN DIAMPUNI.” (BUKHARI DAN MUSLIM DARI ABU HURAIRA).


1. LUANGKAN MASA UNTUK ALLAH.Kita akan berehat seketika  untuk hampir segala-gala aktiviti didalam hidup. Kenapa tidak kali ini dengan memberi tumpuan kepada mengabdikan dan mengucapkan terima kasih kepada Pencipta kita.


Sekurang-kurangnya kita mengambil sedikit masa jika boleh. Berjaga pada waktu malam untuk melakukan Ibadah qiamullail, tidak perlu risau tentang untuk pergi bekerja pada keesokan harinya. Insyallah, ia tidak akan menjejaskan kita pun.


2. I’TIKAF.Ia adalah amalan Rasulullah untuk menghabiskan sepuluh hari terakhir dan malam Ramadan, duduk dalam masjid untuk I’tikaf.


Orang-orang yang beri’tikaf tinggal di masjid sepanjang masa ini, melaksanakan pelbagai bentuk amalan (mengingati Allah), seperti melakukan solat sunat, membaca dan memahami al-Quran.


3. AMALKAN DOA KHAS INI.Aishah, ra berkata: Aku pernah bertanya Rasulullah saw:


"WAHAI RASULULLAH, JIKA AKU TAHU BILA MALAM ADALAH MALAM QADAR, APAKAH YANG PERLU AKU UCAPKAN SEMASA DOA?"

Baginda berkata:

“KATAKANLAH: YA ALLAH, ENGKAU ADALAH PEMAAF DAN SUKA MEMAAFKAN, MAKA MAAFKAN AKU.” (AHMAD, IBN MAJAH, DAN TIRMIDZI).


4. MERENUNG MAKNA AL-QURAN.Pilih surah terkini atau surah yang anda pernah mendengar dalam Tarawih dan membaca terjemahan dan Tafsir. Kemudian berfikir secara mendalam tentang makna dan bagaimana ia memberi kesan kepada anda.5. BERDOA SUPAYA DOSA DIHAPUSKAN.Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah (Nabi Muhammad) berkata:


"SESIAPA YANG BERDIRI (MENGERJAKAN SEMBAHYANG) PADA MALAM LAILATUL QADAR, MENGHARAPKAN PAHALA DARI SISI ALLAH,  SEMUA DOSANYA PADA MASA LALU AKAN DIAMPUNI." [BUKHARI DAN MUSLIM]

Cuba untuk membuat doa anda lebih panjang, lebih mendalam dan bermakna. Jika anda sudah biasa dengan surah yang   panjang, baca terjemahan dan penjelasan. Hayati makna daripada surah.

Ini adalah cara yang baik untuk meningkatkan tumpuan, walaupun dalam solat, di mana ramai daripada kita cenderung untuk menjadi lalai dan / atau mudah terganggu.

LIHAT: 7 Langkah Berkesan Menuju Khusyuk Di Dalam Solat. #7 Remeh Tetapi Praktikal. Terbaik!


6. BUAT SATU SENARAI DOA PERIBADI.Tanya diri kita apa yang kita benar-benar mahu dari Allah. Buat senarai setiap dan segala-galanya, tidak kira betapa kecil atau berapa besar, sama ada ia berkaitan dengan dunia ini atau tidak. Allah suka mendengar doa dan permintaan daripada kita7. AMALKAN DOA PANJANG, IKHLAS DAN MENDALAM


Salah satu masa terbaik untuk melakukan ini ialah pada bahagian terakhir malam.

Abu Huraira ra, berkata bahawa nabi bersabda:

"Apabila berakhir satu pertiga malam, Allah, Yang Amat Terpuji turun ke langit bumi dan berfirman: Siapakah yang berdoa untuk Ku? Siapa yang berdoa untuk ku memohon apa-apa akan ku perkenankan. Dan yang yang memohon keampunan kepada-Ku, Aku akan memaafkannya." (Bukhari, Muslim).

Bangun satu jam sebelum masa sahur untuk meminta kepada Allah untuk apa-apa dan semua yang kita mahu. Ini boleh dilakukan dengan  doa dalam bahasa kita sendiri ( tidak semestinya bahasa arab ), dengan ikhlas dan keyakinan.


8. BERBUKA DENGAN KELUARGAJika kita selalu menghabiskan masa berbuka pada hari-hari bekerja di dalam pejabat di tempat kerja, kini beberapa hari terakhir Ramadan ini habiskanlah masa berbuka dengan keluarga kita


Tips ini adalah sebahagian kecil daripada apa yang boleh kita dilakukan. Tentukan bagaimana  malam yang lebih baik daripada seribu bulan ini digunakan.

Ini akan membantu kita untuk mengelakkan daripada kerugian pada Malam Lailatul-Qadar iaitu dalam 10 hari terakhir..


Semoga kita dapat  meraih sebanyak mungkin pahala pada Ramadhan kali ini.. :)
-
end 12 ogos 2014, fb azam sahar
-
*Pihak Drama Raja TIDAK akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang menyakiti mana-mana individu atau badan berorganisasi. Kepada para pembaca, diharapkan agar anda dapat memberikan komentar dengan baik dan tidak menggunakan kata-kata kesat. Segala kerjasama anda amatlah kami hargai demi menjaga kemurnian akhlak dan keharmonian blog ini. Sekian. -admin-

0 Response to "8 Tips Maksimumkan 10 Malam Ramadhan Terakhir"

Post a Comment