Gejala Penyakit Insomnia


Gejala Penyakit Insomnia | Gejala Penyakit Insomnia atau yang dikenal dengan penyakit susah tidur ini sering dialami pada orang-orang yang pola hidupnya tidak baik (buruk). Pada pesakit insomnia boleh disebabkan kerana stress, pengaruh ubat-ubatan, atau tidur pada siang hari yang mana ketika malam nanti mata enggan untuk dipejamkan. Apalagi pada zaman sekarang banyak orang ingin cepat tidur padahal dia belum waktunya tidur, dengan alasan besok ada acara yang penting dan harus datang sepagi mungkin. Namun kes ini malah membuat pesakit semakin tidak boleh tidur kerana terus memikirkan hari esok, akhirnya mereka memilih ubat tidur sebagai penyelesaiannya. Memang ubat tidur akan memberikan penyelesaian pada pesakit insomnia, namun harus diingat jika dalam ubat tidur mempunyai kandungan zat yang boleh membuat pesakit pergantungan pada ubat tidur, tentu saja itu tidak baik untuk kesihatan tubuh. Semakin bertambah umur, maka jam tidur akan semakin berkurang. Walaupun kebanyakan orang tidur dalam keadaan gelisah dan pada bangun merasa kurang puas tidur. Maka itu kenali gejala penyakit insomnia dibawah ini.

Berikut Adalah Gejala Penyakit Insomnia:

-Gejala Penyakit Insomnia  Sukar Tidur Pada Malam hari
-Terbangun Lebih Awal
-Terbangun Pada Malam Hari
-Tubuh Terasa Lelah
-Mengantuk Pada Siang Hari
-Sakit Kepala

Cara Mengatasi Gejala Penyakit Insomnia:

Ni dia cara mengatasi gejala penyakit insomnia  berbeda-beda, bergantung dari beratnya insomnia yang dialami. Diharapkan pada pesakit jika mengalami susah tidur, ciptakan suasana bilik tidur selesa yang mungkin. Mungkin boleh dengan mematikan lampu, yang boleh membantu mata untuk cepat ngantuk, jika mengalami stress minum ubat untuk penghilang stress, dan jika mengalami susah tidur yang teruk boleh dibantu dengan ubat tidur yang sifatnya untuk sementara, dan tidak mengakibatkan pergantungan. Yang pada intinya ketika tidur, buatlah bilik tidur selesa yang mungkin yang boleh membuat anda cepat mengantuk dan tertidur. Selalu menjaga pola hidup sihat dan menjaga kesihatan dengan makan buah dan sayuran serta bersenam. Semoga maklumat diatas dapat bermanfaat bagi anda yang menederita insomnia atau susah tidur. Itulah postingan tentang gejala penyakit insomnia semoga bermanfaat dan wawasan anda bertambah.

-
end 12 ogos 2014, fb azam sahar
-
*Pihak Drama Raja TIDAK akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang menyakiti mana-mana individu atau badan berorganisasi. Kepada para pembaca, diharapkan agar anda dapat memberikan komentar dengan baik dan tidak menggunakan kata-kata kesat. Segala kerjasama anda amatlah kami hargai demi menjaga kemurnian akhlak dan keharmonian blog ini. Sekian. -admin-

0 Response to "Gejala Penyakit Insomnia"

Post a Comment