Cerita Dari Pesta Buku


Cerita Dari Pesta Buku.

Ramai yang datang ke pesta buku hari ini. Ada yang menjadikan booth Pustaka Syuhada sebagai booth yang wajib dikunjungi. Ada yang datang ke booth tersebut di Ruang Legar Utama, L040 - L041 untuk membeli buku-buku khazanah lama dan kitab-kitab ilmu. Tetapi ada juga yang datang nak jumpa saya je.... Tak apalah, asalkan anda semua datang ke pesta buku.

Daripada join perhimpunan di jalan raya, baik lepak pesta buku. Ia lebih menarik. Sebab apa? Sebab, kalau join perhimpunan dijalanan itu tiada faedahnya melainkan penat, habis wang ringgit dan bergaduh ditumbuk pula. Perhimpunan sekarang sudah tidak seperti dahulu lagi.

Kalau dahulu, melawan PPSMI dilawan sehingga berjaya. Kalau dahulu, melawan ISA dilawan sehingga berjaya. Namun sekarang, dilawan pun tiada guna kerana permit sudah diberikan bererti tiada perlawanan dan jika adapun, ia bersifat dalaman. Lihatlah kesannya baru-baru ini. Alangkah baiknya kalau kita semua berfikir kembali apa yang kita lakukan.

Sekarang belum masanya untuk menentang sebegitu. Sekarang masa perlawanan dari dalam. Kita masuk ke dalam masyarakat, kita masuk ke dalam pemimpin atasan, kita resapi pemikiran mereka. Kita hasut dari dalam. Siapa yang paling handal menghasut dan siapa yang paling hebat memanipulasi, dialah pemenang. Dialah yang akan mengawal situasi sosial dalam masyarakat.

Hari ini saya lihat para penganut fahaman salafi yang berjaya memanipulasi agama di negara kita. Hari ini saya lihat para kapitalis yang berjaya memanipulasi perniagaan ekonomi negara. Hari ini saya lihat para pemodal yang berjaya memanipulasi sistem sekuriti dalam negara.

Kesannya?? Rakyat langsung tidak sedar apa yang sedang berlaku... jikalau didedahkan, kita akan terus mengatakan pendedahan itu sebagai tipu, palsu, rekaan, khurafat, tahyul, sesat, kafir dan seumpamanya. Kita menolak perkara yang tak serasi dengan pemikiran kita. Kita hanya akan menganggap sesuatu kebenaran itu jika ia serasi dengan pemikiran kita yang telah dicorakkan oleh para pemanipulasi itu.

Oh ya, tadi petang aku singgah di satu booht bernama Mustread. Sebenarnya bukan nak singgah pun tapi disebabkan tengah menemankan seorang kawan mencari buku pasal Isabela dan Andalusia, kebetulan lalu di depan Mustread. Ternampak Pak Web Sutera, saya singgah sebentar disitu borak-borak dengan Pak Web yang kebetulan dah lama kami tak bersua.

Cerita punya cerita, Pak Web ambil senaskah buku baru tulisannya, lebih baru dari buku "Perang Armageddon". Buku terbaru itu bertajuk "Bahtera Nuh" atau lebih kurang begitu. Sengaja saya tanyakan sama Pak Web, dalam buku ni ada tak pak tulis mengenai Bahtera Nuh berlabuh di Nusantara??

Pak Web katakan tidak ada. Kerana dia tidak punyai bahan bertulis atau apa-apa info lengkap mengenai sejarah itu. Sedangkan katanya, dia pernah terdengar ura-ura Bahtera Nuh pernah berlabuh di Nusantara. Saya katakan ya! Ia memang benar-benar terjadi. Bahtera Nuh berlabuh di Aceh dan menurunkan seorang anaknya, sama ada Sam atau Yafits, saya tidak ingat. Saya juga sempat menyatakan kepada Pak Web, sebenarnya orang Melayu ini ada antara kita yang mempunyai darah banyak para Nabi. Misalan, Adam, Nuh, Ibrahim, Iskandar Zulqarnain, Khidir, Sulaiman dan juga Muhammad. Ini semua cerita yang tiada dalam kitab. Jika dikitabkan, ia mungkin kitab pertama yang tersebar dalam kalangan masyarakat! Mungkin ia akan ditentang pula oleh para ilmuan yang telah dicaturkan oleh para pemanipulasi itu tadi!

Saya sudah berkata kepada Pak Web, insyaALLAH nanti saya akan rujuk semula dengan guru saya tentang perkara ini dan saya akan cuba dapatkan butiran yang lebih lengkap. Kemudiannya saya akan berikan kepada Pak Web. Selepas berbincang, Pak Web setuju untuk berkolaborasi dengan saya tentang ceritera Bahtera Nuh berlabuh di Nusantara dan beberapa lagi cerita yang akan dimuatkan dalam bukunya yang akan datang.

InsyaALLAH jika tiada aral melintang, hal ini akan cuba saya realisasikan dan akan dibawa ke peringkat lebih tinggi. Sebuah sejarah yang tidak pernah diketahuipun oleh rakyat majoriti yang berugama Islam. Sedangkan, Nuh itu adalah bapa kepada kita semua selepas Adam!

Ok lah, itu sahaja bebelan saya untuk kali ini. Dalam kesempatan yang masih ada ini, saya menjemput kesemua pembaca saya untuk meramaikan Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur kali ke-33 di PWTC, Kuala Lumpur yang akan ditutup pada esok hari jam 9 malam. Esok hari terakhir.... Pustaka Syuhada bagi diskaun sehingga 50% untuk buku-buku terbitan mereka! Datang dan sebut nama saya, korang akan dapat diskaun lebih banyak lagi! Jangan lupa hadir.....! Jam 10 hingga 12 tengah hari, Pak Web akan berada di pentas bercerita tentang Perang Armageddon dan bukunya yang baru terbit itu! Jom sama-sama memeriahkan suasana... Kalau jumpa Pak Web, sebut nama saya nanti dia bagi diskaun lebih!

Ok lah dah panjang sangat bebelan ini. Apapun, jangan lupa datang esok hari tau!
Sekian coretan saya....

-bradokapak-
Penganalisa Berita Semasa.
Freelance Internet Marketer.
-
end 12 ogos 2014, fb azam sahar
-
*Pihak Drama Raja TIDAK akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang menyakiti mana-mana individu atau badan berorganisasi. Kepada para pembaca, diharapkan agar anda dapat memberikan komentar dengan baik dan tidak menggunakan kata-kata kesat. Segala kerjasama anda amatlah kami hargai demi menjaga kemurnian akhlak dan keharmonian blog ini. Sekian. -admin-

14 Responses to "Cerita Dari Pesta Buku"

  1. pernah terbaca bangsa melayu dari anak nabi adam yg bernama Sam ( ni info tu yg kata tak tau pula Sam itu anak Nabi Nuh.) dan menurut info yg kak baca tu, Sam bermata biru, berambut ikal dan kulitnya agak gelap sedikit serta bertubuh tak brapa besar.. sedang2 jer kot.. wallahualam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Sam tu anak Nabi Nuh A.S, dia tu baik ke x? Sbb blog Mistisfiles ckp Sam ni jahat. Nama dia Samiri.

      Delete
  2. Assalam, klu pak web tidak nukilkan dalam bukunya, so apa kata bk mendahului untuk menukilkannya..

    ReplyDelete
  3. .السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَةُ.اللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ.انشـــــاءاَلل
    http://www.healthbuilders.com.my/.
    Besnis produk kesihatan myherb2u.
    http://othmandraman.blogspot.com/?m=1.
    Goji, tricajus, susu kambing, mlm call +60192311900.
    othman.draman@yahoo.com.
    Kedai P01 pasar majlis sek16 shah alam, selangor, malaysia.
    http://www.dnaglobal2u.com/.
    Rakan niaga/penyewa/pekerja diperlukan.
    http://www.iphytoscience.com/.
    Kursus motivasi besnis disediakan.
    http://www.drtina.mynucerity.biz/indexi.php.
    Stokis/pegedar diperlukan.
    https://www.google.com/#fp=eccba6f7b5b00530&q=myherb2u.
    Pakej melancong Kelantan/Selatan Thailand disediakan.
    http://www.youtube.com/watch?v=JSOi1e3ethM.
    Rumah dijual diSubang Suria,Shah Alam
    https://www.google.com/search?q=myherb2u&filter=0&bav=on.2%2Cor.r_cp.r_qf.&bvm=bv.50952593%2Cd.bmk%2Cpv.xjs.s.en_US.epv7Gxs5zsU.O&biw=1366&bih=667&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=JrwTUt6VB4K4rAeI-YHQDA.
    Tanah di kg kedondong, Pengkalan Kubor, Kelantan,Malaysia untuk diwakafkan untuk pembinaan masjid.
    https://archive.org/details/BacaanDanTerjemahanAlQuran-MisharyAlAffasy.
    Dermawan diperlukan.
    http://radiosilaturahim.com/tembok-pemisah-israel-mesir-telah-selesai-di-bangun/
    Kelas mengaji Al Quran disediakan.
    http://sourceforge.net/projects/quranterjemah/?source=pdlp.
    Welcome to Health Builders (M) Sdn.
    http://dengaralquran.com/
    www.healthbuilders.com.my
    Syarikat jualan langsung unggul yang membawa kepada anda satu kerjaya … untuk terus berjaya. Nikmatilah kehebatan rangkaian produk dan keistimewaan pelan pemasaran kami untuk kehidupan yang lebih bermakna

    ReplyDelete
  4. Hehe...smlm jumpa bradokapak...konon nk bgmbar sama...tp x dpt..x nk dikenali katanya...by the side die tunjukkan matrix kad die yg tertera nama n tmpat belajarnya..jadilah...

    ReplyDelete
  5. Anon4 May 2014 21:14.. x pastilah Sam yg brado kapak citer tu sama ngan samiri ker tak.. Tp setahu sy samiri yg jahat tu adalah Samiri yg hidup zaman nabi Musa.. dia yg hasutpengikut nabi musa utk buat patung/ berhala. Samiri juga di samakan ngan Dajjal. Apa yg sy citer ni dr apa yg sy baca dan faham.. klu salah tlg betul kan...klu yg x pasti jgn baca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pada pendapat saya Uncle Sam, Samiri dan Sam anak Nabi Nuh A.S adalah 3 individu yang berbeza. Uncle Sam berasal dari nama Samuel Wilson, seorang tukang bungkus daging dari Troy, New York.

      Adapun istilah “Uncle Sam” berasal dari peristiwa perang 1812. Pada saat Perang 1812, Samuel Wilson, seorang pembungkus daging memperoleh kontrak untuk membungkus daging untuk Angkatan Darat dalam Perang di utara. Daging yang dikirim kemudian dikemas dalam tong dan menjadi milik lembaga pemerintah, sehingga diberi identiti “US”. Saat menerima bungkusan daging tersebut, muncul lelucon dikalangan tentara bahwa identiti "US" tersebut adalah kepanjangan dari “Uncle Sam”, yang membungkus produk bukan United States. Dari waktu ke waktu, diyakini, apa pun yang ditandai dengan inisial yang sama (milik Angkatan Darat sebanyak itu) juga menjadi dikaitkan dengan namanya. Sejak saat itulah United States menjadi identifik dengan Uncle Sam. Istilah ini semakin dikenal ketika dalam Perang Dunia I (1914-1918) seorang ilustrator dan designer poster Amerika bernama “James Montgomery” mengadopsi nama Uncle Sam dan mengadaptasinya menjadi sebuah propaganda ke dalam sebuah poster berwujud kartun. Sosok Uncle Sam digambarkan memiliki jangggut pendek,topi panjang ala tukang sulap dengan gambar bintang di tengah topinya sambil memakai jas berekor ala conductor muzik classic lalu lalu tangannya menunjuk dengan tulisan dibawahnya “I Want You” . Maka lengkaplah asosiasi ”Uncle Sam” sebagai simbol Amerika Serikat.

      Rujuk http://perjalanan1979.blogspot.com/2013/09/amerika-syarikat-ialah-negara-uncle-sam.html

      Manakala Samiri a.k.a Dajjal dikatakan bayi yang dihanyutkan sama waktu dengan Nabi Musa A.S dihanyutkan.

      Rujuk http://keretamayat.blogspot.com/2006/03/siapakah-dajjal.html

      Sam anak Nabi Nuh A.S adalah anak yang baik. Anak Nabi Nuh A.S yang ingkar kepada ayahnya adalah yang bernama Kan'an.

      Rujuk http://nabiyallah.wordpress.com/2012/05/21/anak-nabi-allah-nuh-as/

      Ini adalah apa yang saya faham. Kalau salah tolong betulkan. Wallahualam.

      Delete
  6. Cuba tgk struktur peta Semenanjung Tanah Melayu, kembung di tgh luncup di utara dan di selatan...kan rupa struktur kapal tu..

    ReplyDelete
  7. Bila brado kapak nk sambungan episode 2 pulau nangka?

    ReplyDelete
  8. Apakah Demokrasi, anda perlu tahu tentang sistem pemerintahan negara kita, dimana hak-hak rakyat baca lagi di --> http://www.kainkapanku.blogspot.com/2014/05/demokrasi-democracy.html

    ReplyDelete
  9. Penjelasan tentang HUDUD, hudud bukalah curi sebiji epal kena potong tangan, tapi apa yang penting ianya adil dan saksama, malah lebih adil dari pada Hukum manusia yang libral ini, sila baca enty terbaru ini
    http://www.kainkapanku.blogspot.com/2014/05/hudud.html

    ReplyDelete